Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy az oldal jobb mükösése érdekében a Passat Klub Hungary weboldala is ún. "cookie"-kat, vagy "sütiket használ".
A webhely megnyitásával a felhasználó elfogadja az adatvédelmi nyilatkozatunkat.

Ismét süvít a szél: bemutatkozik a vadonatúj VW Passat

A Párizsi Autószalon egyik legfontosabb mozzanata tagadhatatlanul az új Volkswagen Passat leleplezése lesz, s az autós világ tagjai lélegzet-visszafojtva várják a lepell lehullását. A megnövekedett feszültség drámai okokat sejtet a háttérben, s valóban, az új Passat vállán igen nagy a teher. A helyzet pedig súlyosabb, mint gondolnánk, hiszen például hazánkban a gazdasági recesszió hatására 2010-es esztendő első nyolc hónapjában eladott 34,3 ezer új autó 35,6 százalékkal marad el a szintén borzalmas tavalyi év azonos időszakától.

Hallottunk már ennél rosszabb statisztikákat is, de ha ezeket a számokat lefordítjuk más adatokra, akkor kiderül, hogy a Magyarországon működő 1100 kereskedésből 400 kénytelen volt bezárni kapuit. Ezekben a nehéz időkben tagadhatatlanul a céges beszerzések azok, melyek még életben tartják a piacot - a magánvásárlók egyértelműen várakozó álláspontra helyezkedtek -, s bizony a Passat a flottavásárlások során igen fontos szerepet tölt be. Az új modell érkezésétől tehát az állóvíz felbolydulását és ezzel jó néhány munkahely megtartását várják a szakemberek.

 

A módosítások ellenére a csomagtartó mérete változatlan marad

A gyáriakon állítólag semmi nem múlik - ők nem is ráncfelvarrást, mint inkább egy teljesen új generáció felbukkanását ígérik. A gyors váltás bizony már sürgetővé vált, hiszen elérkeztünk arra a pontra, amikor az elöregedő ’alap’ Passátból kevesebb talál gazdára, mint némileg drágább, ám kétségtelenül meghatározóbb formájú CC társából. A recept mindenesetre adott, hiszen a Golf újabb generációjának megjelenése sikerrel járult hozzá a VW piaci pozícióinak megőrzéséhez.

Noha az új modell a belső körökben B6-os néven emlegetett, és a már meglévő padlólemezre épül, a tengelytávolságot megtoldották a tervezők, enek köszönhetően a túlnyúlások rövidebbek lettek. (Ezt a földalatti garázsokba gyakorta parkolók bizonyára értékelni fogják.)

A karosszéria  szinte minden ponton megújul, a tervezők a vásárlói igényekre reagálva a vonalakat a modern időktől megihletve vetették papírra. A látvány a letisztultság és finom elegancia érzetét kelti azzal együtt is, hogy az autó mellőzi a feltűnősködést és a "kivagyiságot". Szerénykedő megjelenésére mi sem jobb bizonyíték, minthogy a mérnökök lecserélték a krómozott hűtőrácsot, mely 2005-től egészen napjainkig hódított. Az autó oldalán végighúzódó díszítő csík kissé becsapja a szemet, laposabbnak és sportosabbnak láttatja a középosztály egyik legkedveltebb darabját. Az új Passat szemből agresszívebb hatást kelt leköszönő testvérénél, szűkre szabott tekintete elől bizonyára nagyobb hajlandósággal húzódnak majd le a közlekedésben résztvevők, s ezt a hatást az első fényszórókba integrált, LED-es nappali világítás csak tovább fokozza. A hátsó lámpák tekintetében meglepetés, hogy eltűnik a kettős, kerek motívum és az Audikhoz hasonlóan minimalista, de divatos búrákat kap az autó.

A nagyobb elegancia nagyobb kényelmet is feltételez a Passat részéről, és ez várhatóan nem is marad el. A mérnökök hatalmas figyelmet szenteltek a zajoknak, illetve azok kiküszöbölésének. Bizony, a sok ezer kilométernek kitett leköszönő generáció tagjaiban időnként elhatalmasodtak a sercegő, zizegő, nyikorgó hangok. Az ígéretek szerint ez a kellemetlenség a múlté lesz, és a minőségi célkitűzések teljesítésével olyan konkurensek babérjaira tör majd az autó, mint a Mercedes C- és E- osztály, az Opel Insignia, vagy éppen a Ford Mondeo. Az új modellnek természetesen konszernen belül is bizonyítania kell, ezért  illene felülmúlnia a méreteiben növekvő Jettát, valamint a technikailag közel azonos Skoda Superb-et, és annak kiváló kombi verzióját.

Az, hogy a VW akár felsőbb kategóriákból is átcsábíthasson néhány potenciális ügyfelet, megköveteli, hogy az új Passat a legmodernebb technológiákat alkalmazza. Nem is leszünk híján a technokraták által preferált újdonságoknak, az opciók listáján a vezetőt segítő rendszerek egész sorát találjuk majd. Automatikus távolsági fény, sávváltást segítő, illetve szándékolatlan sávelhagyást megakadályozó berendezés csak úgy elérhető lesz, mint a kamerás távolságtartó tempomat, vagy a parkoló asszisztensek legújabb generációja, ami a legkisebb rendelkezésre álló helyre is bepréseli a nem éppen szerény méretű, nagyjából 4,8 méter hosszú limuzint.

A hajtáslánc tekintetében már óvatos duhajok voltak a ’népautó’ megalkotói, noha a négyhengeres TSI benzines erőforrások választéka továbbra is bőséges. Az 1,4 literes 122 lóerős turbómotort az 1,8-as 160 lóerős feltöltéses benzines követi, míg a sort az a kétezer köbcentiméteres egység zárja, melynek teljesítménye 200 lóerőről 211-re növekedett. Szükség esetén (a szükség pedig nagy úr) 3,6 literes V6-os is dolgozhat a motorháztető alatt 300 tagú ménessel, míg a 3,2-es FSI nyugdíjba vonul. Az eladások 70%-ában azonban egyértelműen a dízel erőforrásokra terelődik a figyelem, s természetesen ezekből sem lesz hiány. A Common-Rail technológiával dolgozó négyhengeresek hengerűrtartalma 1,6-től két literig terjed és teljesítményük állítólag 105, 140, vagy 170 lóerős lehet, később pedig érkezni fog egy még erősebb kétturbós változat is. Az Ecofuel (119 g CO2/km) elnevezéssel rendelkező földgázzal üzemelő turbós motor, és a Blue TDI (114 g CO2/km) verziók a kínálat környezetbarát mivoltára helyezik a hangsúlyt.

Az emissziók korlátozásának eredményessége nagyban múlott a start-stop rendszerek kiterjedt alkalmazásán, valamint a nyomatékos, feltöltős motorokhoz optimalizált sebességváltó áttételeinek ügyes megválasztásán. A Passat persze eddig sem szégyenkezett a CO2 kibocsátás tekintetében, de ez esetben - és a teljes konszern átlagos eredményét tekintve – minden gramm számít. Ennek okán a kínálat vélhetően tovább bővül majd az 1,2 literes TSI-vel, melyet a hasonló össztömeggel bíró Touran esetében is bevetnek a mérnökök. Bizonyos motorokkal kombinálva az összkerékhajtás és a kedvelt duplakuplungos (DSG) automataváltó szintén elérhető marad a kínálatban.

A felszereltségi szintek közül a Sportsline elnevezést törölhetjük emlékezetünkből, azonban a kínálat (Trend, Comfort és Highline) az Exklusive és R-Line csomagokkal öttagúra bővül. Az új Passat a várakozásokkal ellentétben nem november elején, hanem majd 2011 derekán áll a rajtvonalhoz - nem kis reményeket keltve. Az újdonság egyébként a jelenlegi szériához hasonlóan három karosszéria-változatban lesz elérhető: a klasszikus négyajtós szedán mellett a kombi és az elegáns négyajtós kupé, a CC-változat fogja képviselni a Passat-sorozatot.

Forrás: autopult.hu

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker