Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy az oldal jobb mükösése érdekében a Passat Klub Hungary weboldala is ún. "cookie"-kat, vagy "sütiket használ".
A webhely megnyitásával a felhasználó elfogadja az adatvédelmi nyilatkozatunkat.

Dízel befecskendező rendszerek

Írta: Mátyás Csaba on . Beküldve: Motorpaletta

A Volkswagen évek óta vezető szerepet tölt be a legkorszerűbb dízelmotorok gyártói között. Az innovatív porlasztószivattyús motorok már jóval azelőtt eleget tettek az Euro 4 normák határértékeinek, hogy azt bevezették volna. Ezzel a Volkswagen motorgyártása bizonyította vezető szerepét a hatékony és gazdaságos dízelmotorok kifejlesztése szempontjából. Ma a Volkswagen a porlasztószivattyús befecskendezéssel vagy közös nyomócsöves rendszerrel működő megbízható és gazdaságos dízel technológiájú, három-, és négyhengeres turbódízel motorok széles spektrumát kínálja.
A közvetlen dízel-befecskendezésnél döntő fontosságú az a nyomás, amellyel a rendszer az üzemanyagot a hengerbe juttatja. A dízel üzemanyagnak csak nagyon kicsi ideje van arra, hogy a hengerben összekeveredjen a rendkívül összesűrített levegővel. Minél nagyobb a befecskendezési nyomás, annál finomabb lesz az üzemanyag szétporlasztása a motor égésterében. Mindez biztosítja az üzemanyag és a levegőrészecskék intenzív keveredését. Minél intenzívebben megy végbe ez a folyamat, annál eredményesebben és hatékonyabban megy végbe az üzemanyag elégetése. Emellett minél optimálisan sikerül kihasználni az üzemanyag energiatartalmát, annál kisebb lesz a káros anyag kibocsátás mértéke.
Az égés folyamatának további optimalizálását szolgálja a Volkswagennél az, hogy egyetlen munkaütem alatt több befecskendezésre is sor kerül, ezt hívják többszörös befecskendezésnek. A korszerű dízelmotorok a motorváltozattól, a fordulatszámtól és a motorterheléstől függően egy elő-, ( „pilot”) vagy kettős elő-, egy fő-, és egy utó befecskendezéssel rendelkeznek. Az elő befecskendezés „lágy” égési folyamatot eredményező ideális megoldás, mert így az égéstérben nem hirtelen, hanem folyamatosan épül fel a nyomás. Mindez jelentősen csökkenti az égészajt és a minimumra csökkenti a nitrogénoxid kibocsátását. Az utó befecskendezés célja az égés további optimalizálása, ezáltal a káros anyag kibocsátás további csökkentése.

Röviden a TDI fogalmáról

A TDI fogalmát gyakran tekintik a telt nyomatékgörbe, a kiváló motorteljesítmény és a kedvező fogyasztási értékek szinonimájának. Műszaki szempontból a Volkswagen az összes üzemanyag-befecskendezéses és turbófeltöltős korszerű dízelmotorját TDI-nek nevezi. Az összes TDI motorban alapvetően közös a nagy nyomáson történő üzemanyag-befecskendezés és a variálható turbina geometria, ami magas hengerfeltöltési arányt és hatékony üzemanyag-elégetést biztosít.

A közvetlen dízel-befecskendezés az elérhető legmagasabb motor hatásfokot kínálja, ami jelenleg 45%. Ez azt jelenti, hogy az üzemanyagban tárolt energia jelentős része mozgási energiává és ezáltal motorteljesítménnyé alakul át. Ehhez azonban az üzemanyagot a lehető leghatékonyabban és a lehető legteljesebb mértékben el kell égetni. Ebben döntő szerepet játszik az égéstér konstrukciója és az üzemanyag szétporlasztása.

A Volkswagen TDI technológiájának előnyei, röviden összefoglalva:

  • Valamennyi TDI motor kitűnik rendkívüli gazdaságosságával. A takarékos üzemanyag-fogyasztás, a hosszú szerviz vagy karbantartási intervallumok, valamint a csekély mértékű károsanyag-kibocsátás alacsony szinten tartják a költségeket.
  • A Volkswagen turbódízel motorjai már alacsony fordulatszámtól kezdve kifinomult teljesítményleadást biztosítanak, egészen a legmagasabb fordulatszám-tartományig terjedően. Ennek eredményeként a kiváló gyorsulási értékeknek és az átlagosnál jobb menetteljesítményeknek köszönhetően a vezetés élménye is megnő.
  • A még nagyobb vezetési élményt a szélesebb fordulatszám-tartományban rendelkezésre álló nagy nyomaték, a nagy maximális teljesítmény és az alacsony üzemanyag-fogyasztás garantálja.

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker