Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy az oldal jobb mükösése érdekében a Passat Klub Hungary weboldala is ún. "cookie"-kat, vagy "sütiket használ".
A webhely megnyitásával a felhasználó elfogadja az adatvédelmi nyilatkozatunkat.

Passat BlueMotion: a középkategória fogyasztási bajnoka

Írta: Mátyás Csaba on . Beküldve: Tesztgyűjtemény

A Volkswagen meglepő trükköt mutatott be a Passat kék verziójával. A jelen megoldását kínálják korunk égető problémájára, a környezetszennyezésre. Kis fogyasztás technikai csodák nélkül.

Passat

Forrás:

A BlueMotion jelzéshez kapcsolódó alacsony üzemanyag-fogyasztás nem jelenti a lemondást az élvezetes vezetésről.
A kezdetben VW Polo és Passat modellekben elérhető technológia valós alternatíva a környezetkímélő autózásban: a kissé áttervezett típusok 10 százalékkal kevesebbet fogyasztanak, igaz felárat kell fizetni értük. A BlueMotion első „gyümölcse” az a Volkswagen Polo volt, amelyet a 2006-os genfi autószalonon mutattak be a nagyközönségnek s még abban az évben nyártól – az energiatakarékos és környezetkímélő autókra nagyon fogékony – Svájcban, Hollandiában, Ausztriában és Németországban kezdték el forgalmazni.
A 2007-es genfi szalonon mutatták be a felső-középkategóriás új Passat BlueMotiont, melynek átlagfogyasztása 100 kilométerenként 5,1 liter – legalábbis ezt ígéri a sajtóanyag.

 

 

Passat

Forrás:

A teszt és a cikk végén kiderült azonban a turpisság… A VW szerint a 77 kW/105 lóerő teljesítményű TDI-motorral szerelt Volkswagen Limousine és Variant változatában egyaránt átlépi az ebben a kategóriában álomhatárként megjelenő 5,5 literes átlagfogyasztási értéket. A Passat BlueMotion 0,6, illetve 0,7 (Variant) literrel bizonyul takarékosabbnak az alapmodellhez képest. 

Az üzemanyag-fogyasztás és az emisszió csökkentését hosszabb sebességváltó-áttételekkel, áramlástechnikai finommunkával és a motor belső változtatásaival sikerült elérni, az autót kissé leültették, speciális légterelőket alkalmaznak, a gumik keskenyebbek, gördülési ellenállásuk kisebb. A központi kijelzőn folyamatosan látjuk, hogy éppen hányas sebességfokozatban van az autó, a rendszermindig jelzi, hogy mikor érdemes fel-, illetve visszaváltanunk, ha a takarékosság ezt úgy kívánja. 

 

 

Az új BlueMotion már itthon is rendelhető, az ára 100 ezer forinttal magasabb, mint a hasonló 1,9-es dízelé. Az alacsony üzemanyag-fogyasztáshoz igazodnak a 15 (10 százalék), illetve 19 gramm/kilométerrel (Variant; 12 százalék) alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátási értékek is: a 136, illetve 137 (Variant) gramm/kilométer. A kipufogórendszer szériakivitelben részecskeszűrőt tartalmaz.

Passat

Forrás: am

Az autó beltere nagyon letisztult, erősen műanyagos, jól áttekinthető, komfortos, de messze nem prémium. Sokkal inkább egy praktikus limuzin érzetét kelti, ha az ember taxira gondol, ez a kép jut az eszébe. A műszerfal szépnek mondható, kissé a Phaetonra hajaz. A kapcsolók, gombok, billentyűk ugyanakkor a Golf-családból ismerősek. Tárolórekeszek tömkelege segíti a családi utazásokat. Felszereltségét tekintve az új Passat BlueMotion a Trendline kivitelre épül. A karosszéria, a futómű és a motor módosításain túl a specifikus felszerelések között található a multifunkciós kijelzőn megjelenő sebességfokozat-ajánlás, valamint a sebességszabályozó rendszer. A Passat BlueMotion szériafelszereltségében szerepel még a "Climatic" félautomatikus légkondicionáló, a bőrbevonatú váltókar-gomb, a magasságában állítható vezetőülés, az első elektromos ablakemelők, a külsőhőmérséklet-jelző, az elektromos rögzítőfék, a magasságában és tengelyirányban is állítható kormányoszlop, a LED irányjelzők és hátsó lámpatest, a zöld színű hővédő üvegezés, a távirányítású központi zár, az ellenkormányzási rásegítéssel működő ESP, a hat légzsák és a vészfékezésre működésbe lépő vészvillogó. 

De ez mind kevés, a Golfhoz nagyon közel áll a Passat, pedig a típus presztízse sokkal magasabbra van emelve. A kormány tapintása nem tetszett, a megfelelő üléspozíciót csak a teszt végére tudtam beállítani. Nincsenek pohártartók elöl, ez nagyon zavaró, kárpótlásként hátul van kettő a lehajtható könyöktámaszban.

Passat

Forrás: am

Az egykilences turbódízelből 105 lóerőt varázsoltak elő a mérnökök, nem egy erőgép, de ezt tudtuk is. Nem az izomfitogtatásra tervezték, hanem arra, hogy bizonyítsa, a VW is tud környezetkímélő autókat gyártani. A motor hangja a PDTDI-hőskort idézi, traktorhanggal ébred az autó. Ötvennél ezret fordul a motor, alapjárata 7-800 körül van. Kényelmes autókázásra való, de ha kell, simán tartja a 130-140-es pályatempót.

Amikor beültem a Passatba 1060 kilométeres hatótávolság fogadott, 500 kilométer megtétele után ugyanennyit mutatott a számítógép. A szinte hihetetlen takarékosságra a végső számolásra derült fény. A Passat Bluemotion vegyes használatban pontosan 5 liter gázolajat fogyasztott száz kilométerenként. Ha egy Polo lenne, legyintenénk, de ez egy Passat volt.

Amellett, hogy keveset fogyaszt, még az üzemanyag-takarékosságra is ösztönöz a BlueMotion: ha már egy ilyen autót veszünk, nem lehet, hogy sokat egyen alapon, még jobban odafigyelünk a naftára. Mindig skubiztam, mennyit mutat nap végén a mérő – nem volt olyan alkalom, hogy 4,7 fölé ment volna a computer szerint a napi átlagfogyasztás. 

Passat

Forrás: am

Ha taxis lennék, biztos, hogy ezt venném. Hátul nagyon kényelmes, fejedelmi a helykínálat, és a csomagtartó is elég nagy.

 

 

 

 

 

 

 

 

B. Cs. 

Műszaki adatok


Volkswagen Passat BlueMotion
MOTOR
Hengerűrtartalom (cm3) 1896
Környezetvédelmi besorolás EURO 4
Max. teljesítmény lóerő 105 lóerő 4000-es fordulaton
Max. nyomaték: Nm 250 Nm 1900-as fordulaton
MÉRETEK
Tengelytáv (mm) 2709
Hosszúság/szélesség/magasság (mm) 4765 / 1820 / 1472
Csomagtér 565/1091 liter
Saját tömeg (kg) 1422
MENETTELJESÍTMÉNYEK
Végsebesség (km/h) 193
Gyorsulás 0-100 km/h (mp) 12,1
FOGYASZTÁS (l/100 km)
Város/országút/vegyes 6,7/4,2/5,1
Tesztfogyasztás 5,0
CO2 kibocsátás (g/Km) 136
ÁRA 6,5714 millió forinttól

Forrás: automenedzser.hu

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker