Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy az oldal jobb mükösése érdekében a Passat Klub Hungary weboldala is ún. "cookie"-kat, vagy "sütiket használ".
A webhely megnyitásával a felhasználó elfogadja az adatvédelmi nyilatkozatunkat.

Volkswagen Passat 2.0 CR TDI DSG Highline teszt

Írta: Mátyás Csaba on . Beküldve: Tesztgyűjtemény

Eddig, aki fogást keresett a Passaton, általában az adagolófúvókás dízelmotorok zajára panaszkodott. Számukra van egy rossz hírünk, az új, közös nyomócsöves dízel ugyanis csendesebben jár. Utánajártunk, vajon takarékosabb is vele az autó?

 

Még szerencse, hogy maradtak olyan autók is a piacon, mint a Volkswagen Passat. Kedveljük ugyan a Mazda6-ot és hozzá hasonló riválisait, de ha minden középkategóriás autót 18 colos kerekekkel és légterelő szárnyakkal szerelnének fel, akkor a kényelmes túrakocsit kereső vásárlók csakhamar leszoknának az autózásról. Persze az egyre betömődő piaci rések és a magasba szökő elvárások korában ma már alapkövetelmény az egyébként konzervatív középkategóriában is, hogy egy újdonság ne csak tágasabb, jobban felszerelt és kényelmesebb, de prémium jellegű és sportos is legyen egyben. Nem csak megfelelni nehéz ennek, de alternatívát találni sem könnyű.

 


 Nem sportos, elegáns - 27 kép a galériában
Nem sportos, elegáns - 27 kép a galériában

Kimondottan elegáns középkategóriás kocsit, a szegmens prémium régióját leszámítva, ma már keveset tudunk. A Volkswagen Passat mégis ilyen, hiszen Audi alapokkal büszkélkedő hajdani felmenője nyomdokain ma is inkább szép és visszafogott, sportos elemeket ugyanis keresve sem találni rajta. Az aktuális generáció büszkén viseli gazdagon krómozott hűtőmaszkját, ami olyan fényes, hogy tükörnek is megteszi. Az ablakkeretek, ajtók és lökhárítók krómcsíkjai fokozzák a hatást, ami különösen valamilyen hagyományos színben, például ezüstben vagy feketében mutat jól. A Passat további szimpatikus tulajdonsága, hogy még a jobban felszerelt modellváltozatok alá sem tesznek eltúlzott méretű kerekeket, a csaknem csúcsmodell tesztautó is 16 colos könnyűfém felniken gördült, aminél ma már néha kisautóra is nagyobbakat tesznek. Ezzel a külsővel a Passat kategóriája ritka autója, talán a Peugeot 407 lehet az, amitől hasonlóan távol áll a sportosság, de az oroszlános kocsi kicsit más közönségnek készült. Különlegesnek már nem nevezhetjük a Volkswagent, hiszen szép számmal fut belőle az utakon. Kategóriájának messze legnépszerűbb autója, tavaly itthon 2736 darab fogyott belőle, míg a Mondeót leszámítva minden riválisból 900-nál kevesebb kelt el. Feltűnni már csak a hosszabb és laposabb Passat CC volánja mögött lehet, és hogy mennyire, arra hamarosan egy másik tesztben derítünk fényt.


Sokan buknak rá - galéria
Sokan buknak rá - galéria

Az újonnan megjelent Bluemotion kivitel után nem sokkal ismét egy Passat került a parkolónkba. Nem modellfrissítésről van szó, hanem egy új motorról. Abból az alkalomból köszönthetjük a Volkswagen középkategóriását, hogy adagolófúvókás dízelmotorját a mai trendeknek és fokozott elvárásoknak jobban megfelelő, új fejlesztésű, közös nyomócsöves rendszerű dízelre cserélte. Maga a motor már nem ismeretlen számunkra, hiszen a Volkswagen konszern új típusai, az Audi A4 és a Volkswagen Tiguan már ezzel az erőforrással kerültek hozzánk kipróbálására. Paramétereiben szinte semmit sem változott, hiszen azzal, hogy a blokkot szivattyúfúvókák helyett közös nyomócsöves befecskendezővel szerelték, a 140 lóerős teljesítmény és 320 Nm maximális nyomaték a régi maradt, az átlagos fogyasztás a gyári értékek szerint pár decivel csökkent, és a széndioxid-kibocsátás is mérséklődött. Új viszont a motor járáskultúrája, hiszen a csattogó szivattyúk lecserélésével érezhetően sokkal csendesebb lett az erőforrás. Alapjáraton is halkabb, de az igazi változást gázadáskor érezni, ekkor igazán kellemes a motor orgánuma. A benzinesekkel persze nem veszi fel a versenyt, hiszen a gondos szigetelés ellenére is hallható a motor dízel mivolta, de nem is ez volt a cél. Inkább egy finomabban járó motor, amivel a Passat egyik utolsó hátrányát is kiküszöbölték.


Végre nem kerreg - galéria
Végre nem kerreg - galéria

A belső berendezéssel eddig sem volt gond, a vezető környezete különösen tágas, és egészen kellemes. Széles határok között állítható mind az ülés magassága, mind a kormánykerék tengelyiránya, ráadásul a megfelelő tömésű vezetőülés nem csak oldalirányban tart jól, de kis hosszításának hála a combokat is alátámasztja. Egyediek a süllyesztett műszerek, amelyek a Volkswagen korábbi divatjának megfelelően piros-kék megvilágítást kaptak, ez nem mindenki tetszését nyerte el. A tagolt középkonzol azonban szép, még ha a hifi és klímaberendezés kisebb autókból már jól ismert elemeit kapta. Hatásosan teremt kellemes hangulatot a felül sötét, alul világos tónusú belső, akárcsak a puha tapintású üléshuzat. A fabetét és a középkonzol ezüstszíne azonban megosztja a véleményeket, ez azonban egyrészt ízlés kérdése, másrészt eltérő színekben is rendelhető. A Passat ízig-vérig funkcionális autó, ezt a könnyen elérhető és határozottan járó kapcsolók, valamint a számos pakolórekesz is alátámasztja. Szimpatikus az elektronikus rögzítőfék, aminek gombja a világításkapcsoló mellé, a kormánykeréktől balra került. A felszabadult helyen tágas, redőnnyel eltakarható polc és pohártartó kapott helyet. Két személynek tágas és jól formázott a hátsó üléssor, középen a magas padló miatt nem jó ülni. A csomagtartó befogadóképességére viszont nem lehet panasz, ráadásul fedele is nagyon könnyen jár.


 Nem lehet nem szeretni a DSG váltót<br> - galéria
Nem lehet nem szeretni a DSG váltót
- galéria

Menet közben tovább gyűjtötte a jó pontokat a Passat. A dízelek közül talán ez a leginkább racionális választás, hiszen a közel másfél tonnás autóval a Bluemotion alig több mint száz lóerős 1,9-es dízelével még kerülhetünk nehéz helyzetbe, de a 2 literes 140 lóereje már a legtöbb körülmény között elegendőnek bizonyul. A kombináció ideális mivoltát a DSG váltó is fokozta, ami ma a legjobban sikerült automatizált váltónak számít, de a hagyományos automaták között is kevés legyőzőre talál. A dupla kuplungos szerkezet működési elvének köszönhetően rezzenéstelenül kapcsol a hat fokozat között, akár az automatára bízzuk a választást, akár a hatalmas, de viszonylag rövid úton járó karral saját kezünkbe vesszük az irányítást. A DSG váltós Passat a hagyományos automatáknál fürgébben reagál a gázpedál mozdulataira, különösen sportfokozatban, amikor általában eggyel lejjebb vált, és pár százzal magasabban tartja a fordulatszámot. Ezzel a hajtáslánccal a középkategóriás Volkswagen minden terepen elemében van, legyen szó akár nyugodt, csendes autópályás menetről, akár országúti kanyargásról vagy sűrű városi forgalomról. Nem csábít száguldásra, de ha már elragad a hév, egyébként kényelmes futóműve biztosan tartja az úton, és visszajelzéstől mentes kormányával is pontosan terelhető az autó, nem beszélve a váltó gyors kapcsolásairól.

Aki mégis unalmasnak nevezné a Passatot, a benzinkútnál bizonyosan megenyhül. A gyári adatok szerint a DSG váltós dízel modell átlagos fogyasztása 6,6 literről 6,4 literre (egyes források szerint 6,2 literre mérséklődött). Nálunk országúton nem evett többet 5,4 liternél, és szabályos autópályás menetben sem ment sokkal 7 liter fölé az érték, ennél egyedül városi forgalomban fogyaszt többet, dugótól függően akár 9-9,5 litert is. A hosszas, változatos szakaszokat tartalmazó tesztútvonal végére számított 6,6 literes átlag jónak számít a 140 lóerős, automataváltós autótól. Ilyen fogyasztással a 70 literes tank rendkívül hosszú hatótávolságot eredményez, ami a Passat kényelmét is figyelembe véve kiváló utazóautóvá teszi.


 Jó minőségű anyagok, konzervatív formák<br> - galéria
Jó minőségű anyagok, konzervatív formák
- galéria

Az elektronikus kézifékről már szóltunk, de van a Passatnak néhány további érdekes extrája is. Ilyen a kulcs nélküli távirányító, amit a műszerfal nyílásába kell helyezni, és ha már bent van, egyben gombként is funkcionál. Egyedi megoldás, de nem biztos, hogy mindenkinek tetszik. Hasonló a 136 ezer forintért rendelhető Premium telefon is, ami a hagyományos kihangosító rendszerek továbbgondolása. Ez is Bluetooth elven működik, de nem csupán a beszélgetéseket hangosítja ki, hanem a teljes telefonunkat bekebelezi. Amint párosítottuk, a mobilkészülék kijelzőjén már csak a Remote SIM mode felirat olvasható, minden műveletet (hívások kezdeményezése, üzenetek olvasása) kizárólag az autó gombjain tudunk végrehajtani. Erre a kormánykerék kapcsolóin felül egy távirányítóra hasonlító, a középkonzol tetejéről előpattintható billentyűzeten van lehetőségünk, kijelzőként a fedélzeti számítógép többfunkciós képernyője szolgál. Hasznos a kihangosító, de ennek a kezelését bonyolultnak éreztük. A tesztautót a legjobb Highline felszereltség extráin felül többek között 286 ezer forintos bi-xenon fényszórókkal, valamint 84 ezer forintért napfényrolókkal szerelték fel, utóbbiakat az oldalablakokon manuálisan, míg a hátsó szélvédőn elektromotorral mozgathatjuk.


 Nem véletlenül a kategória eladásainak<br> éllovasa - galéria
Nem véletlenül a kategória eladásainak
éllovasa - galéria

Konkurensek keresése közben gyorsan jön a felismerés, hogy a középkategóriában (a presztízsmárkákat leszámítva) nem sok automataváltós, dízelmotoros autót találunk. A Passat mellett ilyen az új Skoda Superb, ami ötajtósként praktikusabb, de nagyon hasonló áráért még az adagolófúvókás dízelt szerelik bele. Ha kizárólag a nem prémium kategóriát nézzük, 140 lóerő körüli teljesítménnyel a Citroën C5, Ford Mondeo és a Peugeot 407 kínál még automataváltós dízelt, amelyeket csak a jobban felszerelt kivitelekhez lehet rendelni. Ilyen még a Chevrolet Epica és Hyundai Sonata is, de ezek kifinomultságában és presztízsében messze elmaradnak a riválisoktól. A középkategória nem prémium sarkában inkább a látványos karosszériájú Ford Mondeo, és a hamarosan érkező, szintén feltűnő megjelenésű Opel Insignia lehet erős ellenfele a Volkswagennek. Eleganciáján és kényelmén felül a Passat a magyarországi piacon még egy ütőkártyával rendelkezik, a népautó név ellenére is igen magas presztízzsel. A tesztelt hajtáslánccal és felszereltséggel ráadásul már nem drágább a riválisoknál, így egy darabig még jó eséllyel kategóriája élén maradhat.

Forrás: a5.hu

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker