Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy az oldal jobb mükösése érdekében a Passat Klub Hungary weboldala is ún. "cookie"-kat, vagy "sütiket használ".
A webhely megnyitásával a felhasználó elfogadja az adatvédelmi nyilatkozatunkat.

Volkswagen Passat 1.9 TDI BlueMotion teszt

Írta: Mátyás Csaba on . Beküldve: Tesztgyűjtemény

Magasabb keréknyomás? Hihihi! Alacsonyabb alapjárat? Hahaha! Hosszabb áttételű váltó? Na ne röhögtess! És mégis: a Passat BlueMotion tényleg kevesebbet fogyaszt a hagyományos 1.9 TDI-nél, ráadásul kategóriájában is ritka étvágytalannak bizonyul.

 

Tudják, miről volt szó azon a sajtótájékoztatón, melyet a BlueMotion modellek magyarországi bevezetésének apropójából szervezett a Volkswagen? A lakások hőszigeteléséről, az ipar korszerűsítéséről, a természeti értékek védelméről és úgy általában a nem megújuló erőforrásokkal való takarékoskodásról. A jelen lévő újságírók többsége vagy diszkréten beszélgetett, vagy a telefonját nyomkodta, de olyan is akadt, aki csak hosszasan pihentette a szemét. Hogy mégis miért volt erre szükség? A jóindulatú verzió szerint azért, hogy az újságírók felhívják az emberek figyelmét azokra a problémákra, melynek hatására elindulhatnak a környezettudatos vásárlóvá válás útján. Nekem azonban jobban tetszik a rosszhiszemű válasz, mely szerint minderre azért volt szükség, mert magától az új technológiáról még a legnagyobb szószátyárok sem tudtak volna tíz percnél tovább prédikálni.

 

Noha a BlueMotion egy roppant hangzatos elnevezés, valójában nem sok mindent takar. Egy ilyen modellben nemigen van konkrét, megfogható alkatrész, amelyet kimondottan emiatt gyártottak volna le - na jó, az elején és a hátán lévő BlueMotion táblákat leszámítva -, sokkal inkább egyfajta célorientált finomhangolást végeztek az autókon. A cél jelen esetben egyetlen dolog volt: a fogyasztás csökkentése, amiért minden olcsó trükköt bevetettek a németek, és legnagyobb meglepetésre sikerült is nekik.


Áthangolva
Áthangolva

A Polo kevésbé környezetszennyező változata könnyen felismerhető optikai különbségei miatt, a BlueMotion Passathoz azonban már nem árt az éber tekintet. Külsőre ugyanis jószerével tökéletesen megegyezik a mára a forgalomban gazdagon fellelhető, 2005-ben bemutatott hatodik generációs Passattal, mindösszesen a már említett táblákból látható, hogy itt az alacsony fogyasztásra optimalizált változattal állunk szemben. Sasszeműek kiszúrhatják, hogy az első hasmagasság 15 milliméterrel csökkent a hagyományos kivitelhez képest, míg hátul 8 mm-rel húzódott közelebb a talajhoz. Ha pedig valaki bepillant az autó alá, bizonyára meglepődve fogja látni, hogy az eddiginél jóval alaposabb burkolást kapott a németek középkategóriása. A kettő eredménye az alacsonyabb légellenállás lett, ami jelen esetben mindössze 0,273, ez pedig nagyobb tempónál látványosan mérsékelheti a gázolaj-igényt.

A németek további trükkökhöz is folyamodtak az üzemanyagtank apadásának meggátolása érdekében. Ilyen, hogy a váltó harmadik, negyedik és ötödik fokozatát hosszabbra vették, a gördülési ellenállás alacsonyan tartása végett pedig négy tized Barral nagyobb nyomás uralkodik a Continental Premium Contact gumikban. Az elektronikát is rendesen átprogramozták: teljesítménye ugyanúgy 105 lóerős maradt (ami azért, tegyük hozzá, 2007-ben már nem túl impozáns egy ekkora motortól), az égéstérbe azonban az eddiginél kevesebb üzemanyag jut, alapjáraton pedig 830 helyett 730 a percenkénti fordulatszám. A takarékossághoz persze az sem árt, ha a sofőr sem falábú, ennek érdekében a műszerfalon kis piktogram okít ki minket, mikor melyik fokozatot érdemes használni.


Belülről már régi ismerős
Belülről már régi ismerős

A fenti ismertetésből az következik, hogy a mindennapi használat során jószerével ugyanolyan lesz vezetni, mint a sima 1.9 TDI-t. És valóban: előtte ugyan kicsit aggódtam, hogy az amúgy sem túl combos dízel takarékosságra kihegyezett verziója hogy fog megbirkózni a Passat 1,4 tonnás üres tömegével, de végül is azt kaptam, amire számítottam. Városban az égszakadás veszélye nélkül is dinamikusnak titulálható, csak az tűnik fel, hogy a fokozatok tényleg hosszúak, ötödiket kapcsolni lakott területen belül csak a sebességkorlátozás látványos megsértésével lehet. Szabályos autópálya-tempónál 2400-2500 között van a fordulatszám, ami azt jelenti, hogy törvénytisztelő módon hajtva jóval a kétezres osztás alatt áll a baloldali műszer mutatója.


 Felárért megtart a lejtőn az elektronikus<br> kézifék
Felárért megtart a lejtőn az elektronikus
kézifék

A lényeg itt ugyanakkor nem a menettulajdonságokon, hanem a fogyasztáson van, ebben pedig valóban meggyőzőnek bizonyult a BlueMotion. A tesztút fele rövid városi etapokkal telt, hideg motorral és a megszokott dugókkal. A fedélzeti számítógép által kiírt értékek ezen cudar körülmények esetében sem voltak aggasztóak, hiszen még a legkomolyabb káoszban sem akart nyolc liternél többet enni a középkategóriás limuzin. Kevésbé szerencsétlen napokon jellemzően hét liter alatti értékeket írt ki, de olyan is volt, amikor már ötössel kezdődött az adott szakasz átlaga - városban! Ezek után kíváncsian vártam, elkezd-e emelkedni az üzemanyag-szintjét jelző mutató országúton. Ez persze nem következett be, de az 5,1-es átlag, ami egyszer még 4,6 is volt, akkor is remek teljesítmény. A tankolás után számított végeredmény 6,5 liter lett, ami a hideg motoros rövid szakaszok figyelembevételével abszolút kiváló eredmény. Könnyen el tudom képzelni, hogy vegyesben jóval hat liter alatt járjon el valaki a BlueMotion-nel, igaz a gyárilag megadott érték 5,1, ami már a tapasztalatok szerint bajosan sikerülhet, de ez mindenhol így van.


Megéri
Megéri

BlueMotiont már csak ezért sem hülyeség venni, mivel jár hozzá egy jó autó is. A Passat-tal - az alapváltozatot leszámítva - eddig sem volt sok gond, hiszen hely bőven van benne, az 565 literes csomagtérbe bátran lehet pakolni, az anyagok többnyire jó minőségűek - igaz a tesztautó kárpitja kissé nem ideillőnek hatott -, és minden kezelőszerv ott van, ahol elsőre keressük. Az elektronikus kézifék hasznos dolog, itt ráadásul a lejtőn való visszagurulást is hatékonyan akadályozza meg, a rendhagyó indítás ugyanakkor még mindig kicsit érthetetlen különcködés. Szerencsére a kétliteres TDI-nél az 1.9-es kiszámíthatóbb jelenség, így nem kell lefulladástól tartanunk, ráadásul minden kezelőszerv a kormánytól a légkondiig könnyen és minőségi hatást keltve működik.

A gyári mérések szerint a BlueMotion fél literrel fogyaszt kevesebbet a trükközés nélküli dízelnél, ám ez a viszonylag kis különbség is gyorsan visszajön, hiszen a takarékosabb kivitel mindössze úgy 40 ezer forinttal drágább, mint a vele hasonló felszereltségű Comfortline. Aki mostanság új dízel Passat vásárlásán töri a fejét, annak butaság lenne nem ilyet vennie, hiszen így elmondhatja magáról, hogy olyan elegáns autóval jár, amely a környezetet is a konkurenseknél kevésbé szennyezi.

Hosszúság:
4760
mm
soros, 4 hengeres
turbódízel
Hengerurtartalom:
1896
ccm
Maximális teljesítmény:
105
LE /
4000
ford./perc
Maximális forgatónyomaték:
250
Nm /
1900
ford./perc
Hajtás:
elsõkerékhajtás
Váltó:
ötfokozatú kézi váltó
Szélesség:
1820
mm
Magasság:
1470
mm
Tengelytáv:
2710
mm
Nyomtáv elöl:
1550
mm
hátul:
1550
mm
Üres tömeg:
1397
kg
Megengedett össztömeg:
2030
kg
Csomagtartó mérete:
565 l
Üzemanyagtartály mérete:
70 l
Gumiméret elöl:
205/55R16
hátul:
205/55R16
Végsebesség
190
km/h

Gyári fogyasztás:

Város:
6,7

l/100 km

Országút:
4,2

l/100 km

Vegyes:
5,1

l/100 km

Gyorsulás 0-ról 100-ra
12,1
s
Tesztfogyasztás:
6,5
l/100km
A modell alapára:

Fõbb konkurensek alapárai:

Toyota Avensis 2.0 D-4D (125 LE)
5 905 000 Ft
Opel Vectra 1.9 CDTI Essentia (120 LE)
6 144 000 Ft
Ford Mondeo 1.8 TDCi (100 LE)
5 873 000 Ft
6 571 400
Ft
A tesztelt modell ára:
7 164 200
Ft
Kinek ajánljuk?
TETSZETT:
NEM TETSZETT:
Fogyasztás
Feláras extrák
Helykínálat
Öncélú indítás
Kulturáltság
BlueMotion felára
Aki egy elegáns megjelenésû és takarékos középkategóriás limuzint keres, mellyel kapcsolatban nincsenek sportos elvárásai és csak kimondottan keveset szeretne benzinkútra járni.

Forrás: a5.hu

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker